יום שני, 27 בינואר 2014

גולאש פטריות עם קוסקוס ביתי

מזרח ומערב בצלחת טבעונית: גולאש מפטריות מוגש על קוסקוס פטנט שמכינים לבד, מסולת.

הפטריות הן מזון מעולה לטבעונים ולכולם: הן עשירות בחלבונים ובשפע ויטמינים ומינרלים, דלות בפחמימות ובשומן, כלומר בקלוריות, ויש להן מרקם "בשרני" ומשביע. בתבשיל שכאן, הפטריות ספגו חומץ בלסמי לפני הבישול, מה שהעמיק מאד את טעמן המוצלח ממילא. אפשר להגיש את התבשיל על אטריות רחבות או על אורז, אבל לטעמי הקוסקוס הביתי, "סולת בלולה בשמן," הוא השילוב המוצלח ביותר.


***גולאש פטריות ***
לחמישה סועדים רעבים

אם קונים פטריות בשוק, ולא במארזים קטנים ויקרים, המחיר שלהן סביר ביותר. בערך באמצע שוק הכרמל יש דוכן שמוכר סוגים שונים של פטריות, טריות ומיובשות, במחירים שנעים בין 20 ש"ח לקילו שמפיניון ועד כ-80 ש"ח לקילו פורצ'יני מיובשות.



רכיבים
2 כפות פטריות שיטאקה מיובשות
חצי כוס מים רותחים
1 ק"ג פטריות טריות, למשל שילוב של פורטבלו גדולות וקטנות
3 כפות חומץ בלסמי
3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, קלוף ופרוס דק
5 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
3 ענפי קורנית טרייה (טימין) או כפית קורנית מיובשת
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם

הכנה

בקערה קטנה מניחים את הפטריות המיובשות ויוצקים עליהן את המים הרותחים. משרים חצי שעה.
מנקים או מקלפים את הפטריות וחותכים אותן לקוביות גדולות. מעבירים לקערה גדולה, ומתיזים את החומץ הבלסמי על הפטריות. לא כולן יספגו חומץ, וזה בסדר.
מחממים בסיר גדול את השמן ומאדים בו את הבצל עד שיזהיב. מוסיפים את השום, מזהיבים ומוסיפים את הפטריות. מקפיצים קלות, מוסיפים את הקורנית. מוסיפים את הפטריות המיובשות עם נוזלי ההשרייה, מכסים את הסיר ומרתיחים. מיד עם הרתיחה, מעבירים ללהבה קטנה ומבשלים ברתיחה עדינה כעשר דקות, שבמהלכה הפטריות יגירו הרבה נוזלים לרוטב. טועמים, ממליחים ומפלפלים בעדינות. מוציאים את גבעולי הקורנית ומגישים עם קוסקוס.
טעמו של התבשיל משביח מאד כעבור יום-יומיים במקרר.



*** קוסקוס פטנט ***

להכנת  ½2 כוסות קוסקוס




מה הפטנט? מכינים את הקוסקוס בתנור מיקרוגל, בכלי רחב ושטוח. זמן ההכנה: שבע דקות.

רכיבים
1 כוס סולת
1 כוס מים רותחים
2 כפות שמן קנולה או חמניות
1 כפית מלח

הכנה

משתמשים בקערה ייעודית לבישול במיקרוגל, עם מכסה. אני השתמשתי בקערה רחבה שנפחה 2 ליטר.

מערבבים בקערה את כל הרכיבים, ומערבבים היטב. מתקבלת יציקה. 
מחממים במיקרוגל 3 דקות ו-30 שניות. מוציאים, מערבבים היטב במזלג עד שמתקבלת תערובת די פירורית. 
מחזירים למיקרוגל ומחממים עוד 3 דקות ו-30 שניות. מפוררים היטב במזלג עד שמתקבלים פירורים זערוריים של קוסקוס.
אם מכינים כמות גדולה יותר, יהיה יותר קשה לפורר במזלג, ועדיף לצנן מעט ולפורר במעבד מזון.


 יוצקים מים רותחים על הסולת והשמן
באמצע הבישול - מתחילים לערבב

ממשיכים לערבב ומחזירים למיקרוגל









9 תגובות:

  1. אפשר את הקוסקוס גם בסיר רגיל? אני לא נוהגת לבשל במיקרוגל...

    השבמחק
  2. אני בטוחה שאפשר, כי השיטה הרגילה היא באידוי בסיר מיוחד לקוסקוס, אבל אני לא יודעת מה מידות המים, הזמנים וכו' כשמכינים כך.

    השבמחק
  3. אם תוכלי לכתוב באיזה חום במיקרוגל לחמם את הסולת והמים להכנת קוסקוס פטנט.
    תודה

    השבמחק
  4. אנונימי - מיקרוגל בעוצמה מלאה.

    השבמחק
  5. פשוט היה טעים! תודה רבה :)

    השבמחק
  6. קרה לי שבעבר הכנתי קוסקוס דומה לזה, אך כשהכנסנו למרק, הפירורים התפוררו וחזרו להיות קוסקוס מאודה... האם במתכון שלך הדבר הזה לא קורה??

    השבמחק
    תשובות
    1. לא מוכרת לי התופעה שתיארת, מצטערת שאני לא יכולה לעזור...

      מחק
    2. תודה רבה על תשובתך.
      שבת שלום...

      מחק
  7. האם זה עובד גם עם סולת מלאה?

    השבמחק