יום שני, 11 במאי 2015

בסיר לחץ—תבשיל עדשים הודי בעשר דקות

זהו פוסט מיסיונרי, והמסר שלו הוא: אין כמו בישול בסיר לחץ! גם אם יש לכם סיפור על שכן או דודה שהתפוצץ להם סיר לחץ במטבח, דעו שהיום יש סירים חדשים, קלים יותר לשימוש, עם מכסה שלא צריך להיאבק בו. בנוסף, כמעט בכל הסיפורים על הסיר שהתפוצץ מסתתר עוד סיפור: על שימוש לא נכון ולא זהיר. אתם נוהגים במכונית? נוסעים בתחבורה ציבורית? חוצים כבישים? מרתיחים מים בקומקום? הרי גם אלו פעולות שכרוכות בסיכון!

כמו הרבה מיסיונרים, גם אני "ראיתי את האור" אחרי שנים של רתיעה. במשך שנים רבות, פעמיים בשנה, לפני ראש השנה ופסח, אחותי נהגה להציע לי "סיר לחץ לחג" ופעמיים בשנה אמרתי "לא, לא תודה, מפחיד אותי להשתמש בו!" דווקא המעבר לטבעונות עזר לי להחליט להתגבר על הפחד חסר ההגיון, ומאז שקניתי את הפרפקטו הנהדר שלי (שבעה ליטר, ידיות מתקפלות לאיחסון יעיל), אני לא מבינה למה חיכיתי כל כך הרבה זמן.
כמה מעלות טובות יש לו לסיר הלחץ!
הוא ידידותי לסביבה וחוסך אנרגיה: זמן הבישול של תפוחי אדמה, סלקים וקטניות למיניהן מצטמצם באופן משמעותי. הוא חוסך מים, וכשמאדים בו את הירקות שומרים על ערכיהם התזונתיים.

 קחו למשל את הדַאל, נזיד עדשים אדומות הודי. זמן הבישול בלחץ: עשר דקות. המים מדודים מראש, ואין צורך לבדוק מדי פעם אם צריך להוסיף עוד. מתקבל תבשיל קרמי, נימוח ומבושם; עתיר בחלבונים ובסיבים מסיסים, טעים כמנה עיקרית או כתוספת. במקור, נדמה לי, מטגנים את התבלינים לחוד ומוסיפים לעדשים המבושלות. אני בעניין של חיסכון, כולל חיסכון בכלים להדחה, והכנתי הכול בכלי אחד. כדאי מאד להכין מראש תערובת תבלינים טרייה, ולשמור בצנצנת אטומה במקפיא. שימו לב, הדאל הזה בכלל בכלל לא חריף. אם אתם אוהבים חריפות, אפשר להוסיף מעט פלפל חריף קצוץ בשלב הטיגון.


דאל מעדשים אדומות בסיר לחץ
רכיבים
לתערובת התבלינים:
1 כפית זרעי כמון
1 כפית זרעי כוסברה
4 תרמילי הל - הזרעים בלבד, בלי הקליפה
1 כפית זרעי שומר
1 עלה דפנה
כף עלי קארי מיובשים

2 כפות שמן חמניות
1 כף שום טרי קצוץ דק
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר
(רבע פלפל חריף קצוץ דק: אופציה)
3 כוסות עדשים כתומות
6 כוסות מים
1 כפית מלח
1 כפית גארם מסאלה*
חצי כוס עלי כוסברה קצוצים (אופציה)


הכנה
שוטפים היטב את העדשים, עד שמי השטיפה צלולים ולא עכורים. לא משרים אותן.
קולים את תערובת התבלינים בסיר הלחץ על להבה בינונית, בלי שמן, למשך כדקה. מעבירים למטחנה או לעלי ומכתש, וכותשים היטב.
מחממים את השמן בסיר הלחץ על להבה בינונית, מוסיפים את השום והג'ינג'ר (ופלפל חריף אם רוצים). מטגנים להזהבה קלה.
מוסיפים את העדשים ואת המים. סוגרים את המכסה לפי ההוראות, מביאים ללחץ, מנמיכים את הלהבה ומבשלים בלחץ עשר דקות בלבד.
מחכים שהלחץ ירד, פותחים את המכסה, מערבבים ומוסיפים מלח, גארם מסאלה וכוסברה. 

גיוונים 
אפשר להוסיף יחד עם העדשים והמים:
חצי כוס עגבניות קצוצות 
כוס קוביות קטנות של בטטה (במקרה זה כדאי להוסיף עוד רבע כוס מים)
גבעולי כוסברה קצוצים

*גארם מסאלה הוא תערובת תבלינים הודית סטייל חוואיג' או ראס-אל-חנות. מוסיפים אותה אחרי הבישול. אפשר לקנות בחנויות תבלינים, ואפשר בקלות רבה להכין לבד. אני מכינה כך (אפשר להכפיל ולשלש כמויות):
תערובת גארם מסאלה
כפית זרעי הל
כפית זרעי פלפל שחור
כפית זרעי כמון
כפית "מסמרי" ציפורן
שליש אגוז מוסקט
8-5 ס"מ מקל קינמון

טוחנים היטב במטחנת תבלינים. שומרים בצנצנת אטומה במקרר או במקפיא.




בתיאבון!









אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה