יום שלישי, 17 במאי 2016

לזניה ממצות, לא רק בפסח

נשארו לכם מצות מפסח? אשריכם! אני לא מצליחה להגיע למצב הזה, מרוב שאני חובבת מצות, אבל לשמחתי חברה לעבודה הביאה לי את השאריות שלה, ומייד הכנתי לזניה.  לא סתם אחד המתכונים הפופולריים ביותר בבלוג הוא המתכון ללזניה: זו מנה משביעה, טעימה, מענגת ולא כבדה. בפסח שעבר ניסיתי לזניה עם מצות במקום יריעות פסטה בין שכבות המלית. פטנט גאוני וטעים! את הלזניה שהכנתי השבוע מהשאריות שקיבלתי משלומית, הקפאתי מיד (לפני האפייה) ונראה לי שאשמור אותה לשבועות. אם אתם מציינים "פסח קטן" (או "פסח שני"), לזניה ממצות היא רעיון לא רע לסעודה.







למעשה, כל מתכון לזניה שאתם אוהבים יתאים: פשוט מחליפים את הפסטה במצות. שימו לב, יש הרבה שלבים במתכון... אבל אני מבטיחה שההשקעה משתלמת. את המליות ניתן להכין מראש, את הרוטב אפשר לקנות, ובמקום קישוטי קשיו אפשר להשתמש בגבינה טבעונית קנויה (למשל של משו-משו).


לזניה מצות במלית קישואים ותרד
4 מצות
מלית קישואים ותרד
6-8 קישואים
1 בצל  
8-4 שיני שום, לפי הטעם
1 כף שמן זית
3 ענפים טימין יבש
1 כף מלח גס
2 כוסות תרד מאודה קצוץ וסחוט
5 כפות ממרח שקדים
2 כפות בזיליקום טרי קצוץ
מעט אגוז מוסקט מגורר (שני סיבובים על הפומפיה)
מלח ופלפל שחור לפי הטעם

כדורי קשיו לקישוט (לא חובה)
½ כוס אגוזי קשיו מושרים במים 
1 כף שמן זית
1 כף מיץ לימון טרי
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
3 כפות אבקת שקדים, או יותר לפי הצורך

רוטב עגבניות
אפשר להכין את הרוטב של הלזניה הרגילה. במקרה הדחק אפשר גם להשתמש ברוטב מצנצנת ולדלל אותו במים.
השנה, מכיוון שהתנור כבר היה דלוק, ערמתי בתבנית בצל, ראש שום וקילו עגבניות, וצליתי אותם יחד כארבעים דקות בחום בינוני.
העברתי עם כל הנוזלים לסיר, הוספתי שתי כפות רכז עגבניות ובערך כוס מים, ריחן טרי, ובישלתי עוד רבע שעה. בסוף הבישול טחנתי בבלנדר מוט, תבלנתי ודיללתי בעוד מים, שיספיק לכל הלזניה.


הרכבה

מכינים את כדורי הקשיו
מסננים את הקשיו המושרה, וטוחנים את האגוזים עם השמן והלימון. ממליחים ומפלפלים, מוסיפים אבקת שקדים כדי שתתקבל עיסה שניתן לקרוץ ממנה כדורים. שומרים במקרר.
מכינים את המלית
מחממים תנור לחום בינוני. מרפדים תבנית בנייר אפייה. מקלפים בצל ושום, קוצצים עם הקישואים, מערבבים עם השמן ומשטחים בתבנית.מפזרים מעל טימין ומלח גס ואופים כחצי שעה, עד שהקישואים רכים מאד.
מסננים מנוזלים וטוחנים עם התרד. מעבירים לקערה ומערבבים עם ממרח השקדים, הבזיליקום, מלח ופלפל. אם העיסה נוזלית מאד, מוסיפים עוד אבקת שקדים.
מרכיבים 
בוחרים תבנית שתכיל את הלזניה. אני השתמשתי בתבנית חד-פעמית מקרטון עם שוליים גבוהים מאד, שהכילה שתי שכבות נדיבות של מלית. 
מרטיבים את תחתית התבנית בשתי כפות רוטב. מסדרים מעל מצה: שוברים בזהירות כדי שתתאים לתבנית, אבל לא נורא אם השברים עקומים. 
מרטיבים בעוד מעט רוטב, מסדרים מעל מחצית מהמלית. מורחים על המלית שתי כפות רוטב, מסדרים מצה מעל, מורחים עוד רוטב... עד שכל המלית בתבנית, והשכבה האחרונה היא מצות. יוצקים את כל הרוטב שנשאר על הלזניה, כך שכולה מכוסה ברוטב. 
קורצים עיגולים מעיסת הקשיו (אם משתמשים) ומקשטים את הלזניה. באפיה, הם ישחימו.

בשלב זה אני תמיד מקפיאה את הלזניה. לא חייבים, אבל ההקפאה וההפשרה תורמות ליציבות.
לפני האפייה, מפשירים את הלזניה לטמפרטורת החדר, ואופים בחום בינוני, מכוסה ביריעת אלומיניום, חצי שעה. מסירים את היריעה ואופים עוד 15-10 דקות. 


בתיאבון! שימו לב... הרבה שלבים אבל ההשקעה משתלמת.


יום שני, 9 במאי 2016

פרוסות חצילים בתחמיץ מעודן

אני מוכנה לאכול חצילים כל יום ובכל צורה: מוסקה, רטטוי (תגלית: רטטוי עם טחינה בלחמניה), ממרחים שמכינים מחציל קלוי עם טחינה, או ממרח שקדים, או לימון כבוש, או פלפל קלוי, קוביות מוקפצות בסגנון סיני, או עם גרגרי חומוס ברוטב הודי. וכמובן, פרוסות חצילים מוחמצות, שמשדרגות כל כריך וכל סלט.   




רכיבים
2 חצילים בינוניים
1 כף שמן זית למריחה לפני האפייה
4–5 כפות פטרוזיליה קצוצה (כשליש חבילה סטנדרטית)
1 כף עלי נענע קצוצים 
6–4 שיני שום קצוצות, לפי הטעם
5–4 פרוסות לימון דקות, בלי גרעינים
חצי כוס מים
חצי כוס חומץ פשוט
כפית מלח
כפית סוכר

הכנה
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס), מרפדים שתי תבניות בנייר אפייה. פורסים כל חציל לפרוסות דקות (קצת פחות מחצי ס"מ עובי), מושחים בשמן ומניחים בתבנית. אופים כעשרים דקות, או עד שהפרוסות מתרככות וזהובות אך לא שחומות.
בסיר קטן מחממים מים עם חומץ, מלח וסוכר עד להמסה. מערבבים בקערה פטרוזיליה, נענע ושום.
מסדרים בכלי שטוח ורחב שכבה אחת של פרוסות חצילים. מפזרים מעל כל פרוסה מעט מעשבי התיבול והשום. מניחים פרוסות לימון במרווחים. מסדרים עוד שכבה של חצילים-תערובת שום ועשבי תיבול-לימון. ממשיכים עד שהכול בכלי. יוצקים בעדינות את נוזל התחמיץ.
מניחים משקולת כבדה על הכלי, כדי ללחוץ את החצילים והתחמיץ יחד. דרך אחת לעשות זאת: לכסות בניילון נצמד ולהניח קופסאות שימורים. דרך אחרת: לסדר את החצילים בתבנית פיירקס, וכשהתבנית מלאה, "להלביש" עליה תבנית קטנה יותר; להניח על התבנית הקטנה קופסאות שימורים או שקית אורז או סוכר.
מצננים במקרר. אפשר לאכול כעבור שעות אחדות. טעים יותר למחרת. נשמר כשבוע במקרר.
טיפ: את נוזלי התחמיץ שנשארים אחרי שנזללו כל החצילים אני מוסיפה לטחינה גולמית במקום מים.






כאן המשקולת היא תבנית פיירקס קטנה שמתלבשת מעל החצילים

כאן כיסיתי את החצילים בניילון נצמד והושבתי מצרכים כבדים מעל

כריך לארוחת עשר. לא פעם הארוחה הופכת לארוחת תשע

בתיאבון!